Малко над 37 милиона лева е бюджетът на община Търговище за 2014 г.
Малко над 37 милиона лева е бюджетът на община Търговище за 2014 г. / Борислав Курдов, архив

37 113 034 лева е рамката на бюджета на община Търговище за 2014 година. Това приеха днес на редовното си заседание общинските съветници. „Бюджетът е най-добрия приеман в последните години, защото в него са предвидени повече средства за капиталови инвестиции", заяви кметът д-р Красимир Мирев.
Спрямо миналогодишния бюджет средствата за тази година са с близо 7 милиона лева повече. Най-голямо увеличение се отчита в сферата „Образование" - 85 хиляди лева. С почти две хиляди лева по-малко е и увеличението в раздел „Култура". Д-р Мирев, като вносител на докладната записка, подчерта пред общинските съветници, че през тази година инвестиции ще бъдат правени на територията на цялата община, като акцент ще бъдат вложенията в кварталите и селата, които не попадат в Интегрирания план за развитие.
Малко над 20 милиона лева се очаква да бъде целевата субсидия от централния бюджет, а близо 9 милиона лева са предвидените собствени приходи. Общинското ръководство е предвидило да бъдат изтеглени и два заема - единият за близо 1,8 млн лева, с които ще бъдат ремонтирани улици в града и в селата, а другият за 2,8 милиона лева по фонд ФЛАГ. Над 4 милиона лева е преходния остатък от миналата година.
При формирането на бюджета е взето предвид и намаляването на местния данък за автомобили до 74 kW, при които отстъпката е по-малка с 10%. Общо приходите от имуществени и други данъци са в размер на 2,8 милиона лева, което е малко над 7% от общия бюджет