Красимир Костов се срещна с Мая Вапцарова, открила уникален слънчев часовник
Красимир Костов се срещна с Мая Вапцарова, открила уникален слънчев часовник / снимка: Община Шумен

Мая Вапцарова, известен кинодокументалист и една от племенниците на поета Никола Вапцаров, се срещна с кмета на Шумен Красимир Костов. В разговорите участваха зам.-кметът по култура и образование Живка Тонева и директорът на „Радио Шумен" Тодор Димов.

Мая Вапцарова разказа за своето уникално археологическо откритие. По време на снимки в района на Хасковските минерални бани, екипът й попада на слънчев часовник, чиято възраст се изчислява на повече от 5000 години. Откритието е от световен мащаб, тъй като единственият подобен досега часовник е намиран в Мексико. Той обаче се състои само от пет стъпала. Слънчевият часовник открит от Вапцарова е със 7 стъпала.

С помощта на специален кръг, съобразявайки се с изместването на земната ос, специалистите изчислили, че часовникът е минимум отпреди 5000 години, но при по-прецизни изчисления може да се окаже, че възрастта му може и да е до 10 000 г. „Този часовник наистина е уникален и чрез него могат да се отчитат не само часовете, а минутите, секундите и дните, така че той едновременно с това изпълнява функцията и на календар", каза Вапцарова.

По време на срещата Вапцарова изрази възхищението си от богатата история и култура на Шуменския регион, както и от ролята на жените в културния живот на града по време на Възраждането. Като кинодокументалист Мая Вапцарова проявява особен интерес към региона и непроучените, според нея, факти.
Мая Вапцарова подари на Красимир Костов и на Живка Тонева своето изследване „Докосване до сътворението".

Кметът върна жеста с рекламни материали за общината и две книги, издадени с финансовата подкрепа на Общински фонд „Култура".