Кралевското съкровище е вече в Търговище, в четвъртък откриват изложбата
Кралевското съкровище е вече в Търговище, в четвъртък откриват изложбата / Борислав Курдов
Кралевското съкровище е вече в Търговище, в четвъртък откриват изложбата
51506
Кралевското съкровище е вече в Търговище, в четвъртък откриват изложбата
  • Кралевското съкровище е вече в Търговище, в четвъртък откриват изложбата

Предметите от Кралевското съкровище са вече в Търговище и бяха показани на представители на медиите от града. 33 години след откриването му, то се завърна в Търговище, за да могат да го видят жителите и гостите на града.

Откритието представлява две основни групи находки, изработени от злато и сребро. Едната е от накити: две златни обици, две позлатени сребърни гривни и един сребърен нагръдник. Втората група се състои от 47 златни апликации за украса на конска сбруя.

Откривателят на Кралевското съкровище е археологът Георги Гинев. Пред журналистите той увлекателно разказа как е било открито съкровището - в последния ден на археологическата бригада, малко преди залез слънце.

Според Георги Гинев, макар и малко като тегло - 284 грама, Кралевското съкровище е неповторимо като изделие на античната тракийска туревтика. То е единствената за времето си изцяло запазена златна гарнитура на конска амуниция.

Специалистите да датират съкровище от първата половина на 3 век пр. Христа. Според тях, тук е погребан местен тракийски владетел или член на неговото семейство. Откритият сребърен нагръдник е важен знак, че притежателят му е бил овластен, допълни Гинев.

На 22 март, четвъртък,  Кралевското съкровище ще бъде изложено в Археологическата експозиция в Търговище и достъпно за посетители. То ще остане в областния град повече от шест месеца.