Кметът на Шумен ще участва в честванията на Римския договор
Кметът на Шумен ще участва в честванията на Римския договор / netinfo

Кметът на Шумен Веселин Златев, който е член на Комитета на регионите в Европейския съюз, ще участва в 69-тата пленарна сесия на Комитета на регионите в Рим и в честванията на 50-тата годишнина от подписването на Римския договор

Кметът Веселин Златев ще участва в планираната, в рамките на тържествената сесия, дискусия на тема: “Европейските институции и местните и регионални власти”, както и в кръглата маса на тема”Европа утре и приноса на местните и регионални власти”. Очаква се да бъде приета Декларация за Европа на Комисията на регионите.

Около 700 политически лидери – държавни глави, министри, представители на местните власти ще участват в тържествената сесия по повод 50-тата годишнина от Римския договор, поставил основите на Европейския съюз.

Официалната вечеря, която ще се състои на 22 март от 20 ч. в Палацо Венеция ще започне с реч на председателя на Европейския парламент Ханс-Герт Пьотеринг. На тържествената пленарна сесия, посветена на юбилея, която ще се проведе на 23 март, ще присъстват президентът на Италия Джорджо Наполитано, премиерът Романо Проди, председателят на Европейската комисия Жозе Мануел Барозу, председателят на Комитета на регионите Мишел Делабар, президентът на регион Лацио Пиетро Марацо.