/ Община Шумен

Кметът на община Шумен Любомир Христов прие в кабинета си министъра на културата на Република Ингушетия Марет Газдиева. Поводът за посещението е участието на делегацията в церемонията по откриването на бюст-паметника на известния ингушестки писател Идрис Базоркин в Двора на кирилицата в Плиска.

Дни на отворените врати за посещения в ''Арена Шумен''

На срещата присъстваха и заместник-кметовете Найден Косев, Росица Антонова и д-р. Светлана Маркова. Министър Газдиева бе придружавана от представители на министерството на културата, специалисти в областта на изобразителното, театралното и музикалното изкуство. На срещата присъстваха още синът и внукът на писателя Турс Базоркин и Микаел Базоркин.

Кметът Любомир Христов приветства с добре дошли делегацията в Шумен и запозна гостите с историята и развитието на индустрията в града. Той отправи чрез министъра на културата на Република Ингушетия покана към ингушестки танцови и музикални състави да посетят Шумен и да изнесат концерти в новооткритата зала „Арена Шумен“. Марет Газдиева благодари и също отправи покана към кметския екип да посетят Ингушетия и да се запознаят с историята и културата на страната.

Приз за Шумен от кампанията на МРРБ ''Моят град - моята крепост''

В края на срещата кметът Любомир Христов пожела на Марет Газдиева успешен мандат и сподели, че се надява сътрудничеството между Шумен и Ингушетия да продължи и занапред.

Той подари на министър Газдиева плакет на Мадарския конник, алманах, посветен на индустрията на Шумен и значки на откритата преди дни зала „Арена Шумен“. Гостите подариха на градоначалника картина и книги на известни творци от Република Ингушетия.