Кметът Красимир Костов прие диригента на хор Родни звуци
Кметът Красимир Костов прие диригента на хор Родни звуци / netinfo

Кметът на Шумен Красимир Костов прие днес диригента на хор "Родни звуци" д-р Николай Андриянов, председателя и секретаря на НЧ „Д. Войников 1856" Николай Николов и Детелина Палазова след успешното представяне на хора на ХІІ Международен фестивал и Х Международен конкурс за хорови колективи „Пеещ свят - Юрий Фалик" в Санкт Петербург. В срещата участва и зам.-кметът по култура и образование Живка Тоневал

Шуменските хористи се завърнаха с престижното второ място и спечелиха аплодисментите на руската публика в конкуренция с 40 хора от Европа и Азия. „Родни звуци" е първият български хор, който участва в този фестивал.

„Вашият успех не е изненада на за нас, благодаря на г-н Адрианов и на ръководството на читалището за това, че в една изключителна конкуренция спечелихте престижна награда, особено сега в дните на юбилея на хора. Това идва да покаже, че хор „Родни звуци" винаги е бил визитката на Шумен, реклама на града и на България, затова ние с любов и искреност ви подкрепяме. Радвам се, че вашето майсторство е получило естествено признание", каза Красимир Костов по време на срещата и пожела на колектива нови изяви и успехи.

Андрианов изрази удовлетвореност от изявата на шуменския хор и благодари на подкрепата на община Шумен, тъй като съществуването на подобен състав и изява на такива форуми може да стане само с грижата на общината към формацията. „Мястото бе предизвикателство за нас, тъй като там участваха и професионални състави, конкуренцията бе голяма. Впечатлен съм от това, че обществеността и Община Шумен подкрепят хор „Родни звуци", което показва, че културата на града е жива и се поддържа", каза Андриянов. Той заяви, че в Шумен има пълна възможност за творческа работа и благодари за доверието, което му е гласувано да ръководи хор „Родни звуци". Палазова пък подчерта, че нивото на конкурса и било много високо, а шуменци са получили покана за участие догодина във фестивала във Флоренция.