Кметът и секретарят на Община Търговище участват в заседание на Комисията по здравеопазване на Сдружението на общините
Кметът и секретарят на Община Търговище участват в заседание на Комисията по здравеопазване на Сдружението на общините / Борислав Курдов, архив

Кметът на община Търговище д-р Дарин Димитров и секретарят Христалина Халачева участват в заседание на Постоянната комисия по здравеопазване (ПКЗ) на Националното сдружение на общините, което се провежда на 16 и 17 юни във Варна. На него д-р Димитров, който е председател на комисията, ще представи резултатите от работата й по поставените проблеми и проведените заседания на Националната комисия по изработване на здравната карта и становищата й по заявленията на лечебни заведения от страната за потребностите им от легла за лечение на различни заболявания.
В дневния ред днес е предвидено да се разглеждат краткосрочни и дългосрочни мерки за въздействие върху демографската криза за 2016г. Според анализа на ситуацията негативните тенденции са продължаващо намаляване и застаряване на населението, ниска раждаемост и високо ниво на общата и детска смъртност. Като положителни се посочват: увеличаване броя на живородените деца и на средната продължителност на живота. Посочва се, че през 2014г. в страната са регистрирани 68 083 раждания, като 99,3% са живородени деца. В сравнение с предходната годината има ръст с 1 007 деца.
Сред мерките, които се залагат за намаляване на общата смъртност, са: предприемане на сериозни превантивни профилактични здравни дейности; подобряване достъпа до качествено здравеопазване за всички граждани, независимо от доходите, социалния статус, местоживеенето и други. Предлагат се мерки за подобряване на репродуктивното здраве, развитие на асистираната репродукция и други.
Постоянната комисия по здравеопазване, председателствана от кмета на Търговище, ще дебатира още по предоставянето на интегрирани здравно-социални услуги в общините. Ще бъдат разгледани предложения за промени в Наредбата за водоспасителната дейност и обезопасяването на водните площи, които ще бъдат докладвани от секретаря на Община Търговище Христалина Халачева.
Във втория ден от заседанието ще бъдат обсъдени въпроси с училищното детско здравеопазване и предложение на „Коалиция за живот без тютюнев дим" за въвеждане на пълна забрана на рекламата, промоцията и спонсорството, свързани с тютюневи изделия. По обед ще започне Национална конференция по детско и училищно здравеопазване, включително и общинските политики, в която ще участват д-р Димитров и г-жа Халачева.