Канят Шумен да стане част от проекта „Варна –европейска столица на културата”
Канят Шумен да стане част от проекта „Варна –европейска столица на културата” / снимка: Дарик-Шумен

Варна покани Шуменския регион, да се присъедини, като регион, в надпреварата за проекта „Варна-кандидат за Европейска столица на културата 2019г.". Това стана на работна среща днес в Областна администрация, инициирана от губернатора Димитър Александров,  с представители на проекта от Варна и кметовете на Велики Преслав, Плиска и Мадара.

„Ние ви каним не да станете част от кандидатурата на Варна, не като подкрепяща страна, а като реално участващи в този грандиозен проект", каза Жана Андреева, директор на Дирекция „Култура" в община Варна. Тя добави, че към момента подкрепата си за „Варна-европейска столица на културата" са обявили област Добрич и общините Добрич, Каварна, Шабла и Балчик. По думите й , област Добрич също ще бъде включен като регион, част от кандидатурата на Варна. Андреева добави, че след обявяването на града - столица на културата от ЕК, в периода от 2014 до 2020 г. само за културни събития ще бъдат инвестирани 50 млн. евро,. Избрания град пък може да кандидатства директно за 150-200 млн. евро за културна инфраструктура и др. социален и икономически аспект.

По време на срещата днес кметовете на Мадара - Христина Димитрова, на Плиска - Христо Илиев и на Велики Преслав - зам.-кметът Красимир Попов изказаха подкрепа за идеята за включване на Шумен като регион. Според Димитър Александров участието и подкрепата на тази инициатива дава уникална възможност за популяризиране на Шуменския регион и ще допринесе за развитието на туризма.

За европейска столица на културата кандидатстват още градовете София, Кюстендил, Велико Търново, Русе, Бургас, Пловдив и Стара Загора. Коя ще е кандидатурата на България за европейска столица на културата ще стане ясно в началото на 2014 г.