Кампания за повишаване ефективността на разделното сметосъбиране
Кампания за повишаване ефективността на разделното сметосъбиране / netinfo
240 контейнера на „Екопак-България” са поставени в северната част от река Поройна в Шумен, те са групирани в 80 тройки /за хартия, за пластмаса и стъкло/. Стойността на инвестицията до този момент е 75 000 лв. Това заяви техническия директор на „Екопак –България” Тихомир Лазаров. Системата обслужва около 50 000 жители, а за шестте месеца в които работим на територията на община Шумен са били събрани 16 тона хартия, 6 тона пластмаса и 3 тона стъкло - допълни Тихомир Лазаров.

В момента една точка в града, където са поставени наши контейнери обслужва около 750 жители, предстои обаче да бъдат поставени и нови, като тази година трябва да намалим тази гъстота и една точка да обслужва 650 жители - каза още Лазаров. Отпадъците, които се събират в Шумен се извозват до Търговище, където има регионална площадка и там се извършва сортирането – заяви той.

За да се повиши ефективността от разделното сметосъбиране ще бъде реализирана кампания под мотото „ Бъди модерен! Събирай разделно!”. Тя ще има за цел да мотивира хората да изхвърлят отпадъците разделно. За всеки събран тон хартия в община Шумен „Екопак” ще засажда по 13 дървета,  за тон стъкло ще предоставят 10 реновирани улични лампи, а за тон пластмаса или метал – енергоспестяващи лампи.