кафе с масло
кафе с масло / iStock/Getty Images

Общинското предприятие по туризъм и публични атракции кани шуменци в двора на къща „Д-р Верби“ на ул. „Цар Освободител“ на 27 септември, петък, от 13.30 часа по повод Световния ден на туризма. С кафе на пясък, бяло сладко и малък комплимент ще бъдат посрещнати всички гости и посетители.

Векове наред Шумен е населяван от хора с различна религия и традиции. Тяхното наслагване е довело до формиране на огромно богатство от обреди и обичаи. Различните по етнос групи живеят в мир и разбирателство и оформят магия от единство и многообразие.

Майсторският клас на Галина „Сладки изкушения“ учи как се съчетават удивителни вкусове от турската и арменската кухня. Чрез кулинарни изкушения се предлага възможността да се потопим в един богат и разнообразен свят. Има хора, които казват, че не обичат сладко, но те явно не са опитвали този десерт, който ще преобърне вкусовите им желания. Десетки са сладкишите на нашите баби, които доставят неустоимо удоволствие. Бялото сладко е сред тях заедно с ашурето, реването, баклавата и др., които те са приготвяли за дома и за гостите си.

Бялото сладко навлиза в живота на шумналии през Румъния. Впечатлени от шербета, както се нарича на румънски, нашите търговци започнали да го приготвят и в България. То се сервира с лъжица в чаша с вода. Понякога към него се поднасят кафе, сладки и вишновка.