Изработен е проект за обявяване на нова защитена зона “Овчарово”
Изработен е проект за обявяване на нова защитена зона “Овчарово” / netinfo

Изработен е проект на заповед за обявяване на защитена зона за опазване на дивите птици “Овчарово”. Зоната е разположена в землищата на селата от Търговищката община Кралево, Овчарово, Певец, Руец и Стража. Общественото обсъждане на предвидените в заповедта ограничения и забрани ще се проведе на 14 май от 10.30 часа в сградата на Община Търговище.

Това е втората зона от европейската екологична мрежа Натура 2000 за територията на шуменската екоинспекция. „Овчарово” обхваща 14 780 дка и е единственото място, покриващо изцяло критериите за защитена зона по директивата за птиците. Зоната е от международно значение за опазване на гнездящия световно застрашен вид ливаден дърдавец. Предмет на опазване са и птиците от видовете: синявица, полска бъбрица и червеногърба сврачка. Целта е постигане на тяхното благоприятно природозащитно състояние чрез опазване и да поддържане на местообитанията им.

В границата на защитената зона се забранява разораването и залесяването на пасища и мери, косенето на ливадите, както и премахване на характеристики от ландшафта в земеделските земи - синори и единични групи дървета.

Пълният текст на проекта на заповед е публикуван на Интернет страницата на министерство на околната среда и водите - http://www.moew.government.bg, и е на разположение в административната сграда на Регионална инспекция по околната среда и водите – Шумен (гр. Шумен, ул. “Съединение” № 71, ет. 3,4).

До 25 май заинтересованите лица могат да представят на министъра на околната среда и водите мотивирани писмени становища, възражения и предложения относно посочените в проекта на заповед забрани и ограничения на дейности.