Изготвен е сайт за обсъждане на предложения по интегрирания план за възстановяване и развитие на Търговище
Изготвен е сайт за обсъждане на предложения по интегрирания план за възстановяване и развитие на Търговище / DarikNews.bg, архив

Специално създаденото дружество „Търговище 2020" ще реализира изработката на обекта „Интегриран план за възстановяване и развитие на град Търговище", по едноименния проект, осъществяван от Община Търговище по оперативна програма „Регионално развитие 2007- 2013 г". Дружеството спечели поръчката за изпълнение след проведен конкурс по Закона за обществените поръчки в местната администрация. То изработва и плановете на столицата и Добрич.

На работна среща с ръководния екип на проекта, бяха представени специалистите от „Търговище 2020", които ще участват в непосредствената работа по изработването на плана.

Посочени бяха целите и насоките на работа, конкретните предстоящи действия на реализация. Според методическите указания в рамките на месец трябва да бъде представен предварителният доклад, да започне работата по всички социално-икономически насоки в града. След това предстоят целевият доклад и обсъжданията на обществените групи. Ще бъде предложена и формулировка за визията на Търговище, на посланията, на база вижданията на специалисти и обществеността на града. Визията се приема от възложителя в лицето на Община Търговище, след това се извеждат проблемните зони, които имат социален, публичен и бизнес характер. Между отделните етапи има междинни доклади, обществени обсъждания. Последната фаза включва осъществяването на заданията за технически проект, финалният доклад. Готовият интегриран план трябва да бъде приет от Общинския съвет и тогава да бъде предложен на управляващия орган - Министерството на регионалното развитие.

Екипът, който ще реализира проекта, създаде интернет - страницата http://targovishte.ipgvr.eu/, на която чрез връзка със сайта на Община Търговище, гражданите ще могат да подават предложения за включване в интегрирания план за възстановяване и развитие, да изказват мнения и предложения по точките в него и да участват в дискусиите там.

Интегрираните планове за възстановяване и развитие се реализират за първи път в България, на база опита на развитите европейски държави, като Германия например. Главната цел на тези планове е да послужат като основа за актуализиране и изготвяне на нови устройствени планове на големите градове. Това е инструментът, чрез който ще може да се кандидатства по програмите на Европейския съюз до 2020 г.