ИАРА не оказва съдействие
ИАРА не оказва съдействие / Шенол Хасанов, личен архив
ИАРА не оказва съдействие
99470
ИАРА не оказва съдействие
  • ИАРА не оказва съдействие
Доброволците от Централната рибноопазваща организация-клон Ястребино настояват за съдействие от Изпълнителната агенция по рибарство и аквакултури /ИАРА/ в борбата с бракониерите.  Председателят им Шенол Хасанов заяви, че от както съществува организацията за период от година и половина те са унищожили близо 30 километра бракониерски мрежи, а върната във водоемите риба е с тонове.

„Готови сме да свършим 80% от борбата с бракониерите, но от Изпълнителната агенция трябва да свършат останалите 20”, настоява Хасанов.

Централната рибноопазваща организация е неправителствена и е с нестопанска дейност. В цялата страна нейните членове- доброволци, надхвърлят 10 000 души и не получават заплащане за своята работа. Те организират акции, с които охраняват водоемите и не позволяват на бракониерите да ловуват риби.

Председателят на местния клон на организацията в Ястребино Шенол Хасанов потърси съдействие от медиите, тъй като от Изпълнителната агенция по рибарство и аквакултури, които не се включват в техните акции. За последните 18 месеца от рибноопазващата организация в Ястребино са установили и унищожили бракониерски мрежи с обща дължина над 30 километра, а освободената риба от тях е няколко тона, твърди Хасанов.

"Стараем се редовно да проверяваме язовирите в Търговищка област, но не сме държавен орган, ние сме неправителствена организация, обичаща природата", каза пред Дарик Шенол Хасанов.

При поредна нощна акция, на язовир Ястребино отново са открити бракониерски мрежи. Доброволците извадили от водите под село Трескавец две мрежи с обща дължина 200 метра с уловената в тях риба. По думите на Хасанов мрежите са били чисто нови, което говори, че бракониерите действат без притеснение.

"Настояваме за съдействие от страна на ИАРА, защото те могат да хванат бракониерите. Когато има повече установени и наказани, и набезите им ще намалеят", категоричен е Хасанов.  "Трябва язовирите да се обхождат и през нощта, да се наказват и тези, които ловят маломерна риба", каза още той.

Председателят на местната рибноопазваща организация заяви, че бракониерите са местни и се знаят. „Единият от тях дори има магазин за жива риба”, твърди Хасанов.

За още новини харесайте страницата ни във Facebook ТУК. Там очакваме и вашите коментари.