Мащабна спецакция срещу битовата престъпност се провежда в три общини на територията на област Шумен
"Прокуратурата отчита спад на кражбите на автомобили, както и на ало измамите". Това обяви във Велики Преслав главния прокурор Иван Гешев.

Гешев: Имаме сериозен спад на битовата престъпност

Той е в града заради мащабна спецакция срещу битовата престъпност, която се провежда в три общини на територията на област Шумен, предава NOVA. Главният прокурор коментира и протестите.

Прокуратура

Всеки има право да протестира за всичко, което смята, че засяга неговите лични интереси, заяви главният прокурор по повод протестите. Той обаче призова да се спазват законите. 

БГНЕС

"Не може да говориш за върховенство на закона, а да нарушаваш правилата и да нарушаваш закона. Не може да - най-вероятно да осъществиш състав на престъпление, защото са привлечени към наказателна отговорност лицата, които спряха мотриса в тунелите, където има малки деца, където има жени и бързо се изнесоха по един ескалатор, както всички видяхте във видеото. Това едва ли може да се нарече граждански протест", заяви Гешев.

Гешев изрази готовност да се отчете пред депутатите с писмо до Караянчева

Въпреки че официално е в отпуск, той коментира и исканията за неговата оставка. "Явно е, че се намираме в предизборна ситуация. Ясно е, че политици искат да извлекат дивиденти, включително и на гърба на министерството на вътрешните работи и прокуратура - това си е проблем на политиците. Българската прокуратура и българският главен прокурор нямат лични врагове", категоричен е Гешев.

Прокуратура

„Благодаря на колегите от МВР, защото заради извънредното положение ситуацията е много тежка. Въпреки трудностите работата продължава и се отчита спад на кражбите и грабежите. Имаше дни, в които кражбите на автомобили бяха по 30 само в София. Днес има дни, в които в цялата страна няма нито една”, заяви Гешев.

Главният прокурор отчете като огромен успех по-малкото случаи на телефонни измами. Тази година те са 30, а според Гешев толкова е бил броят им за ден преди години.
„Прокуратурата, заедно с партньорите от МВР, смята да намали до минимум битовата престъпност”, обяви главният прокурор.

Главният прокурор: Няма да подам оставка (СНИМКИ/ВИДЕО)

Той коментира и скорошно решение на Конституционния съд с думите: “митът, че българският главен прокурор е недосегаем, рухна. Това беше ясно за всеки практикуващ юрист в областта на наказателното право и процес“. Главният прокурор напомни, че целите на прокуратурата за 2020 година са две - борбата с битовата престъпност и корупцията по високите етажи.

Прокуратура

„Ако само преди 6 месеца някой бе казал, че обвиняемият Васил Божков ще се издирва и ще се укрива в Дубай, това щеше да звучи като научна фантастика. Сега е ангажирана наказателна отговорност на олигарси, на заместник-министри, на кметове.

Целта на прокуратурата е да покаже, че няма двойни стандарти“, посочи Иван Гешев. Главният прокурор посети село Веселиново и Смядово, където разговаря с представители на местната власт. Гешев бе придружен от апелативния прокурор на Варна Владимир Чавдаров и Стоян Темелакиев, зам.-главен секретар на МВР.
nova.bg