Регионален исторически музей - Шумен
Регионален исторически музей - Шумен / dariknews.bg

Две нови изложби може да бъдат разгледани в шуменския музей всеки ден от 10.00 до 18.00 часа до 15 ноември.

В първата изложба посетителите ще видят съкровището от село Црънча, част от колекцията на Регионалния исторически музей в Пазарджик. Открито случайно през 1960 г. то се състои от многосъставни накити – прочелник, диадема и колан, изработени от сребро с позлата. Смята се, че ювелирните произведения са внос, а датировката им е към XIII-XIV век – период на значителна роля  на търговските взаимоотношения между българските земи и Венеция, Генуа и Дубровник. Експозицията е продължение на инициативата за представяне на интересни колективни находки, открити на територията на страната.

Втората изложба е под надслов „По шевиците ще ги познаете…“ и е подредена в Мраморното фоайе на културната организация. Тя показва представителна извадка от фондовете на общо 4 музея – етнографският музей в Пловдив и историческите музеи в Шумен, Бургас и Смолян. Инициирана от шуменския музей, тя отразява различните видове везбени украси с техните регионални етнографски характеристики. Представени са както единични шевици, така и цели елементи от традиционната народна носия – ризи, престилки, кърпи за глава.

За малките посетители е предвиден образователен модул. Изложбата е реализирана по проект към Министерството на културата, част от който е и издаването на тематичен каталог.

За още новини харесайте страницата ни във Facebook ТУК. Там очакваме и вашите коментари.