Центърът ще разполага с различни тренировъчни съоръжения
Центърът ще разполага с различни тренировъчни съоръжения / Dariknews.bg
До края на годината трябва да приключи изграждането на учебен центъра за обучение на населението за действия при природни бедствия в Шумен. Той ще е един от общо шестте за страната и е развитие на приоритетните задачи на пожарните служби за доразвиване и обучение на доброволни формирования, както и качествена превенция и обучение на населението с цел защита от бедствия и аварии.

Той се реализира по европейски проект и стойността му е между милион и милион и двеста хиляди лева.

Дарик
Dariknews.bg

До края на годината трябва да приключат строителните дейности и в началото на другата година по план трябва да започнат обученията. В момента сме обучили обучители – да ги наречем, за цяла Североизточна България.От начало ще започнем с ученици и на по-късен етап започваме и други хора в зависимост от организацията, която ще се създаде, посочи комисар Иван Иванов.

Център за обучение ще функционира в сградата на Гражданска защита на ул. Строител. Там ще се провеждат лекции, посочи комисар Иванов и допълни, че наученото ще бъде прилагано на полигона, който ще бъде изграден на ул. Марица, над пазара.
Той ще бъде позициониран в старото бомбоубежище и ще бъде напълно оборудван с всички съвременни уреди и съоръжения.

Дарик
Dariknews.bg


Това ще бъде едно сложно съоръжение, в което ще има имитация на река, за да се обучават служителите как да спасяват хора при наводнение, разясни комисар Иванов. 
 

Дарик
Dariknews.bg


Капацитетът на обучителният център е около 3000 души годишно и той ще работи с огнеборци, доброволци и граждани от пет съседни региона – Силистра, Търговище, Добрич, Варна и Разград, и Шумен.

За още новини харесайте страницата ни във Facebook ТУК. Там очакваме и вашите коментари