До 10 март трябва да има обединение на десните, смята Николай Свинаров
До 10 март трябва да има обединение на десните, смята Николай Свинаров / netinfo

Обединението на десните ще се случи или няма да се случи до края на месец март. Това заяви в Шумен председателят на БНД /Българска нова демокрация/ Николай Свинаров. Той добави, че продължава да бъде оптимист, че обединение ще има, защото по думите му, "основните пречки за това са преодолени".

 

„Аз смятам, че обединението трябва да съществува като правен факт, тоест с подписано споразумение до 10-ти март, първо заради сроковете за регистрация, а другият важен елемент за тази дата е срещата на партиите членки на Европейската народна партия /ЕНП/ в Каденабия на 14 март”, заяви Николай Свинаров. Той добави, че БНД е единствената партия, която не е членка на ЕНП, поканена на тази среща. „Това е знакова среща, на подобни формати се определя политиката за участие в следващите избори, а за цяла Европа предстоят избори за депутати в Европейския парламент”, каза още Свинаров. Той добави, че се надява, че ЕНП ще направи всичко възможно за да продължи да има мнозинство в Европейския парламент.  „В този смисъл тази среща е важна и я давам като пример за още една причина това, което говорим за обединението да се формализира до 10 март”, допълни Николай Свинаров.

 

„БНД има политическо решение, че няма да се коалира с трите партии от управляващата коалиция и с Атака, имаме решение, че търсим предизборно обединение с парламентарно представените ОДС, СДС и ДСБ”, каза Свинаров. По думите му БНД е за една широка коалиция, която освен парламентарно представени сили да включва и извън парламентарно представени, които получават на избори под или над 1%. „Идеята е да направим такова обединение, което на всички, които изповядват център - дясно политически идеи или имат подобно политическо мислене и които не биха гласували за ГЕРБ да даде шанса да припознаят едно подобно широко формирование”, обясни Свинаров.

 

 

"Нашата основна цел е да участваме в един политически център - дясно блок, който да спечели достатъчно мандати, за да може заедно с политическа партия ГЕРБ да бъде решаващ фактор в следващото управление на страната поне за два мандата", каза още Николай Свинаров.