Депутатът Румен Такоров репликира министър Цветанов
Депутатът Румен Такоров репликира министър Цветанов / Борислав Курдов
Депутатът Румен Такоров репликира министър Цветанов
61893
Депутатът Румен Такоров репликира министър Цветанов
  • Депутатът Румен Такоров репликира министър Цветанов

Депутатът от Коалиция за България Румен Такоров даде пресконференция в Търговище. Тя бе и в отговор на констатация на министъра на вътрешните работи Цветан Цветанов, който при посещението си в Търговище преди петнайсетина дни заяви, че пътищата в нашенско са в много лошо състояние.

Народният представител запозна медиите с данни за направените ремонти през последните два мандата на управлението на страната. Общо са били рехабилитирани 273 километра пътища, на обща стойност 108 354 147 лева. По време на управлението на ГЕРБ в пътища са били вложени 17 854 000 лева в ремонтирането на 36,62 км. пътни участъци. По време на управлението на тройната коалиция, каза Такоров - ремонтираните пътища са били 237, 24 км, а вложените средства - 91 449 000 лева. Т.е. ние сме вложили пет пъти повече средства за над 6 пъти повече ремонтирани пътища, констатира депутатът.

Единственият цялостен проект, който бил реализиран по времето на управлението на ГЕРБ, според Такоров, бил участъкът от пътя Търговище-Разград с дължина близо 10 километра, в който ремонт били вложени 5,6 милиона лева. Депутатът уточни, че през последните 3 години са били отремонтирани и пътищата Менгишево - Долно Новково-Омуртаг и Пролаз-Вардун, които са с обща дължина близо 27 км. на стойност около 12,2 милиона лева. „След изнесените данни, г-н Цветанов сам може да си отговори защо е видял лоши пътища - а именно, защото общата дължина на републиканските шосета в Търговищко са 523 000 км., от които по времето на управлението на тройната коалиция бяха рехабилитирани 237 км."

Г-н Такоров коментира пред журналистите и това, че незавършването на магистрала „Тракия" както бе обещал Бойко Борисов през месец май, е било един от елементите на неговата оставка. „През месец май, дни преди изборите, щеше да се спука още един балон, който надува това управление", каза депутатът и уточни, че по магистралата има да се направят още 40 000 куб.м. насипи и има да се положат над 400 000 тона асфалтов бетон. „Това физически е невъзможно в този срок", каза Такоров. И още един момент засегна народният представител - хората, работещи по построяването на магистралите, от една година не са си получавали заплатите, защото правителството не изплаща на фирмите-изпълнители заработените количества строително-монтажни работи.

Г-н Такоров предрече, че следващата причина за протест на гражданите ще бъдат газоразпределителните дружества. „Цената на синьото гориво бе намалено с 25%, а до крайния потребител стигна намаление от едва 7,21%". Останалите проценти най-вероятно са отишли за покриване на загубите на топлофикациите и големите компании. И още един пример - във всички европейски страни цената на пренос на един кубик газ е до 25 евро, а в Търговище в момента цената е 100 евро.