Възпитаниците на ОУ"Васил Левски"-Разград ще научат на практика как млечните продукти стигат до трапезата им. Това е част от подходите на педагозите да приучат децата на здравословно хранене.
Два дни седмично учениците в ОУ"Васил Левски" получават за закуска мляко, други два дни - плодове. Отскоро школото е част от международната мрежа на организацията "Slow food" - Храня се бавно.
По два проекта, свързани със здравословното хранене работят от тази учебна година в ОУ"Васил Левски" - разказва директорката на школото Диана Първанова.

Училището продължава инициативите си за здравословно хранене на неговите възпитаници и с включването си в международната мрежа на организацията "Slow food" - Храня се бавно. Това стана със сътрудничеството на Агенцията за регионално развитие - уточни нейният представител Стела Ковачева.

"Slow food" е създадена през 1989 г., в организацията членуват над 100 000 души от 130 страни в целия свят. ОУ"Васил Левски"-Разград е третото българско училище, включено в училищната мрежа на организацията. И за пръв път ще празнува символичния празник на организацията - 10 декември - Денят на Майката Земя. Това ще стане с партньорите по първите два проекта за здравословно хранене - ОП"Ученическо и столово хранене" и магазин "Терамаркет", както и с още един - Професионалната гимназия по селско стопанство "Ангел Кънчев". Нейният директор Стоян Минчев съобщи, че на 7 декември петокласници от училището ще посетят фермата за отглеждане на крави, собственост на гимназията.

Четвъртокласниците пък ще бъдат на урок по заквасване на кисело мляко. Издоеното в селскостопанската гимназия мляко пред очите им в кулинарния салон на "Терамаркет" ще се превърне в кисело мляко - обясни собственикът на магазина Кирил Кирилов.

Първокласниците и второкласниците ще участват в изложба "От ръцете на баба по-вкусно няма", третокласниците ще имат открит урок за производство на сирене и кашкавал, а шестокласниците ще посетят ферма на свой съученик, където ще видят как се добива и приготвя екологично чиста храна.