Чудотворна икона на Св. Богородица посрещат в Попово
Чудотворна икона на Св. Богородица посрещат в Попово / Пресцентър на Община Попово
Чудотворна икона на Св. Богородица посрещат в Попово
55795
Чудотворна икона на Св. Богородица посрещат в Попово
  • Чудотворна икона на Св. Богородица посрещат в Попово

В храм "Св. Успение на Пресвета Богородица" в Попово с литийно шествие  днес посрещат чудотворната икона на Св. Богородица "Умиление" от село Локот, Брянска област, Република Русия.

Собственикът на чудотворната  Виктор Ремезов разказва как през 1994г. влезли  със съпругата си в магазин и купили стар календар с изображение на любимата им икона, копие на иконата, пред която се е молел Св. Серафим Сараовски,  след което я окачили в дома си.

Една нощ, в началото на ноември 1999г. съпрузите усетили благоухание . Решили да поставят иконата в рамка и обръщайки я, видели, че от другата страна се е появил лика на Майката Божия. Извикали свещеник, той я благословил  и иконата замироточила.  Тя мироточи и до днес, с изключение на периодите на Великия пост, а с миро се покриват и хляба и водата, поставени пред нея.

С изучаването на чудесата, свързани с иконата «Умиление», се занимава специална експертна комисия по чудесните явления в Руската православна църква, под ръководството на професор П. В. Флоренски. За изминалите тринадесет години са отбелязани множество случаи на изцеления и благодатна помощ в житейските нужди на хората, които отиват за поклонение.

Чудотворната икона ще остане в Попово до обяд на 12 август 2012г. /неделя/.