Близо 800 души от цял свят пристигат на събора на богомилите в Шумен и Велики Преслав
Близо 800 души от цял свят пристигат на събора на богомилите в Шумен и Велики Преслав / netinfo

Близо 800 души ще участват в международния културно-духовен събор на богомилите, който ще се проведе между 8 и 10 април в Шумен и Велики Преслав. В събора ще участват богомили от международния богомилски център в Загреб, Хърватия. Ще има участници още и от Италия, Франция, Румъния и Босна и Херцеговина. Това обяви по време на пресконференция в Шумен организаторът му Асен Асенов, водещ на езотерично предаване с акцент върху скритите факти от историята. За да разяснят подробности за събитието и да осветлят философията на богомилското учение, пред медиите застанаха още изследователят на богомилството Христо Маджаров и Филип Филипов, изследовател на езотеричното знание, математик и астроном.

Целта на симпозиума е да се почете приноса на богомилството за духовното развитие на България, Европа и света, както и различните религии да се обединят около универсалните добродетели, тъй като по думите на организаторите "религията разделя, а вярата обединява". Подобен събор се прави за първи път у нас.

В програмата на събитието са включени тематични лекции, езотерични беседи, разходки до духовно наситени и символични места, паневритмия, енергийни упражнения, посрещане на изгрева, ритуал по замесване на жив хляб и концерт с лечебните вибрации на българския фолклор, изпълнен от Поли Паскова.

По време на събора ще може да бъде разгледана изложба на енергийни картини, както и скулптури от дърворезба. Участниците ще се насладят и на музикални изпълнения на класическа музика. Те ще имат възможността да получат специална енергизирана вода от най-мощния източник на кундалини в Европа - пирамидата на Слънцето в Сараево, където се изгражда първата колония на богомили извън България.