Благоустрояват централната част и кварталите на Шумен по ОП “Региони в растеж”
Благоустрояват централната част и кварталите на Шумен по ОП “Региони в растеж” / netinfo

Община Шумен ще получи 26 милиона лева за реализация на интегрирания план за градско възстановяване и развитие - първата приоритетна ос на Оперативната програма "Региони в растеж" за новия програмен период. Това съобщи на брифинг по-рано днес кметът на Шумен Красимир Костов.

„Има една особеност в сравнение със стария програмен период", обясни той, уточнявайки, че общината ще играе ролята на междинно звено, като ще бъдат сформирани две структури. Едната от тях ще преработи интегрирания план до мащаба на инвестиционна програма до  месец септември, а другата ще утвърждава тези проекти съвместно с управляващия орган.

До момента има разработени над 30 проекта в три зони - кварталите „Боян Българанов", „Еверест" и „Тракия" и централната част на града. Предвиден е ремонт пешеходната зона от пл. „Кристал" до хотел „Мадара", на библиотеката, историческия музей, училища, детски ясли и читалища.

„Сега ни предстои да направим инвестиционната програма, там ще конкретизираме и проектите. Ще има и обществено обсъждане, за да определим заедно обектите, които ще бъдат включени", обясни още Костов.