Бебе на 25 дни бе настанено в приемно семейство
Бебе на 25 дни бе настанено в приемно семейство / Дарик-Шумен

Бебе, родено в шуменската болница и изоставено бе поверено на грижите на приемна майка. Кръстници на малкото момченце станаха директорът на ОД на МВР-Шумен комисар Любомир Христов и директорът на шуменската болница д-р Виктор Минчев. Бебето ще носи името Любомир Минчев.  За него ще се грижи приемната майка Юлияна Гроздева. Жената има 28-годишен син.

„Смятам, че взех правилното решение, когато човек дава любов от себе си тя неминуемо се връща като бумеранг към нас", заяви Юлияна Гроздева. Тя пожела на хората да съхранят в себе си човечността. Юлияна заяви, че се  чувства уверена, спокойна и смята, че ще се справи с грижите за малкия Любомир.

„ Идеята да станем кръстници на това дете възникна спонтанно", заявиха директорът на шуменската болница д-р Виктор Минчев и шефът на ОД на МВР - Любомир Христов.  „Никой не ни е канил, сами решихме да поемем опека над това дете и в случаите, когато то има нужда да му помагаме", добави д-р Минчев. Те призоваха  всички публични личности в Шумен да подпомагат такива деца по всякакъв начин за да могат те да се реализират по-нататък. Двамата добавиха, че се надяват това да стане традиция в Шумен и други публични личности да последват примерът им. „Крайно време е да се обърнем към хубавите неща, които се случват и ние сами да покажем съпричастност към членовете на нашето общество лишени от родителски грижи", каза д-р Минчев.

Бебе на 25 дни бе настанено в приемно семейство
netinfo

Любомир Минчев е 12-тото бебе, родено в шуменската болница, което е поверено на грижите на приемно семейство. До момента едно от тях е върнато при своите биологични  родители. „Съдбата на бебетата в приемни семейства ще бъде различна, нашата основна грижа е да подкрепим родното семейство и ако нямат достатъчно възможности и капацитет да се справят в грижите, то тогава съвместно с „Отдел за закрила на детето" предприемаме процедура за вписване на децата в регистър за осиновяване и търсим най-доброто за тях", каза Дияна Нинчева, ръководител сектор „Работа в общността" към Комплекса за социални услуги за деца и семейства в Шумен. По думите й  в момента 30 кандидати за приемни семейства са в процес на обучение и оценка.

Биологичната майка на малкият Любомир е била приета по спешност в болницата на 11 септември. Два часа след раждането тя е избягала от лечебното заведение. При опит да бъде издирена станало ясно, че тя е дала фалшиво ЕГН и фалшиво име. От болницата заявиха, че Любомир се е родил 2,800 кг, а в момента тежи 3,400 кг.