Баба хвърли само 700 лв. на измамници, от банката не й дали всички пари
Баба хвърли само 700 лв. на измамници, от банката не й дали всички пари / dariknews.bg

80-годишна жена била измамена по телефона, съобщиха от полицията. За "акция по залавяне на телефонни измамници" шуменката била въведена в заблуда и вчера предала 700 лева на мним полицай.

Предотвратена била и по-голяма измама в размер на 20 000 лева, благодарение на съобразителна служителка в банка в Шумен.

Около 11 часа вчера на домашния телефон на 80-годишна жена от Шумен се обадил непознат, който се представил за служител на полицията. Обяснил й, че телефонът е попаднал в списък на телефонни измамници, които вероятно ще се свържат с нея, за да я измамят.

"Полицаят" й обяснил, че трябва да съдейства, за да могат да измамниците да бъдат хванати на място и да влязат в затвора. След като се съгласила да "съдейства" последвало второ обаждане, със известен сценарий за пострадал близък в произшествие.

Веднага след това се обадили "полицаите" и й казали, че са засекли обаждането и е нужно да хвърли през терасата всички пари, с които разполага, за да хванат измамниците. Жената сложила в торба 700 лева и ги хвърлила през терасата. Малко по-късно й се обадили, за да й кажат, че операцията по залавянето е успешна, но частично.

Мнимият полицай казал, че успели да задържат само единия от измамниците, другите двама избягали. Затова й предложил да хвърли още пари през терасата.

Жената казала, че няма, но обяснила, че ще изтегли спестяванията си. Отишла в банката и поискала да изтегли 20 000 лева. Служителка провела разговор с нея и я питала дали е сигурна, че не става дума за измама.

След като не успяла да я убеди, че това вероятно са измамници, се обадила в полицията. На място веднага бил пратен екип.

Униформените обяснили на възрастната жена, че няма такава операция и никога не са искали съдействие от граждани за залавяне на измамници още повече да им казват да хвърлят парични средства през тераси и прозорци. Жената разбрала, че била измамена и за първите 700 лева, които предала. Започнато е досъдебно производство.