Апелативният съд във Варна осъди за блудство учител от Велики Преслав
Апелативният съд във Варна осъди за блудство учител от Велики Преслав / netinfo

Варненският апелативен съд днес уважи протеста на Шуменска окръжна прокуратура и отмени оправдателната присъда на учителя от преславската гимназия по селско стопанство Димитър Димитров. През септември 2015 г. той бе оправдан от Окръжен съд - Шумен по обвинение, че е извършил блудствени действия, спрямо ученичка, която се явявала на изпит.

Втората съдебна инстанция призна вината на 56-годишния мъж затова, че в периода от 1 до 30 октомври 2013 година във Велики Преслав, за да възбуди и удовлетвори полово желание без съвкупление блудствал с ученичка, ненавършила 14 години. Учителят, който бил член на комисия за оценяване на изпит по специалността „Горско и ловно стопанство" се възползвал от положението на зависимост и опипвал момичето по бедрата.

Апелативният съд определи на подсъдимия Димитров наказание 2 години „лишаване от свобода" и потвърди първоинстанционната присъда в останалата й част.

Пресслужбата на съда припомня, че ШОС осъди за подкуп същия учител след като призна вината му затова, че на 20 юни 2014 г. в Шумен е поискал сумата от 500 лв., а четири дни по-късно и приел парите. Димитров отново злоупотребил със служебното си положение на длъжностно лице - учител теоретично обучение по „Горско и ловно стопанство" в Професионалната гимназия по селско стопанство във Велики Преслав и член на държавната изпитна комисия за оценяване на изпит по теория по специалността „горско и ловно стопанство". Подкупът бил, за да постави положителна оценка върху писмена работа на ученик от ПГСС, който се явявал на държавен изпит по теория на специалността „техник - лесовъд". Учителят поставил подписа си под изготвения протокол за резултат от писмения изпит, под рецензия и оценка, върху писмената работа на същия ученик. Подкупът бил поискан чрез изнудване, посредством злоупотреба със служебното положение. За това престъпление първата съдебна инстанция го осъди на 3 години „лишаване от свобода", отложено с 4 години изпитателен срок, глоба в размер на 500 лева и лиши за срок от години Димитър Димитров от право да заема длъжността „учител" в държавно учебно заведение.

Днес, след като призна вината на учителя и за блудствените действия, Варненският апелативен съд определи Димитров да изтърпи най-тежкото от наложените наказания - 3 години „лишаване от свобода", отложено с 4 години изпитателен срок, глоба в размер на 500 лева и без право за срок от 3 години да бъде учител в държавно учебно заведение.

Присъдата на Апелативен съд Варна може да бъде обжалвана или протестирана пред ВКС в 15 дневен срок.