Адвокат по Килърите: Делото ще бъде върнато за ново разглеждане
Адвокат по Килърите: Делото ще бъде върнато за ново разглеждане / Дарик Шумен, Юлия Христова

Шуменският окръжен съд не уважи искането за изменение на мярката задържане под стража на Петър Стоянов Сумиста. Мотивите на защитниците на Стоянов бяха, че той е достатъчно популярен и няма възможност да се укрие, че здравословното му състояние е влошено, както и че вече близо година той пребивава в ареста. Те поискаха да бъде назначена комплексна съдебно-медицинска експертиза, която да установи общото му здравословно състояние, както и психиатрична такава, за да стане ясно дали подсъдимият  е адекватен, за да взема участие в следващите заседания о делото Килърите. Прокуратурата сметна искането за назначаване на експертиза за неоснователно.

По-рано адвокатите на Сумиста поискаха и отвод на съдия Димчо Луков. Като аргумент за това бе изтъкнато, че съдебният състав е предубеден. Адвокат Николай Беров поиска от съдията да докаже, че е справедлив и не е заинтересован от изхода на делото. Той подчерта: "Убеден съм, че делото ще бъде върнато за ново разглеждане от въззивен съд".

По-рано днес подсъдимият и сочен за лидер на групата „Килърите" разказа пред съда, че по време на съдебната ваканция е бил изпратен в затвора в Ловеч, където - по думите му - искали да го вкарат в карцера. След скандал обаче около 10 дни бил в психиатричната клиника към затвора, в помещение без ток, без санитарен възел, което било отваряно само сутрин и вечер. По-късно адвокат Беров уточни, че въпросното помещение е било килия за агресивни болни.

Прокурорът по делото Ася Петрова заяви, че няма данни за нарушаване на човешките права на подсъдимия. По думите й заключенията от исканите до момента експертизи потвърждават, че Стоянов може да участва в съдебните заседания, както и че престоят му в ареста не би могло да се сметне за продължителен.