836 именици от Шумен празнуват на днешния св. Мина
836 именици от Шумен празнуват на днешния св. Мина / dama.bg

836 шуменци празнуват имен ден днес, информират от местната администрация. 53 от тях носят името Минчо, а 10 - Мина. 103 шуменки пък са кръстени Минка, като най-възрастната от тях е родена през 1920 г., а най-младата - през 2007 г. Името Милан носят 23 шуменци.

Повод да почерпят имат и носещите имената Виктор и Виктория. Дамите с името Виктория са 397. Най-възрастната от тях е на 94 години, а най-младата - на по-малко от месец. Господата с име Виктор пък са 250. Най-възрастният е роден през 1936 г., а най-младият през месец септември на тази година.

Св. Мина е известен като покровител на семейството. Името му означава "месечина, луна". Той закриля семейството и семейната чест - на младоженците предопределя щастлив брак, а на необвързаните дава възможност за намирането на най-подходящия брачен партньор. Покровител е и на хората, поели по дълъг път.

От днес започват "Вълчите празници", които водят след себе си най-дългите нощи. По това време хората довършвали всички започнати ремонти, поправяли огради и запушвали процепите, през които можели да се промъкнат караконджоли и други зли сили.