100 състезатели ще мерят сили по Шуменското плато
100 състезатели ще мерят сили по Шуменското плато / Dariknews.bg
100 състезатели ще се включват в Държавния личен и отборен шампионат по планинско колоездене (XCE И XCО). Състезанието се провежда на Шуменското плато и ще продължи и в неделя.

Снимки ТУК

Днес лицензираните състезатели се състезават в дисциплината Крос кънтри елиминатор. Стартът бе даден в 15 часа и състезателите правят обиколки по 900 метра в местността Йълдъз табия.

Трасето има една стръмна част, а в средата си то е технично - с гърбици, където личи състезателят колко е силен. Там в рамките на едни 100 метра може да спечели или загуби доста, казва Галин Кръстев, който е състезател на домакините от ВК "Илчов баир". Той обясни, че следва и част с леко качване и спускане, където участникът може "да се поправи".

Шампионатът се провежда на Шуменското плато
dariknews.bg


С колело по Шуменското плато (ВИДЕО)

В неделята сили ще мерят състезателите в дисциплина ХСО. Трасето им е с дължина 6 км и положителна денивелация 250 м. Състезателите правят обиколки според тяхната възрастова група.

Трасето има доста спускания и изкачвания, както и много завои. Няколко са опасните места, но те са обозначени. Някои състезатели го определят като трудно, а други като забавно, каза Анелия Карагьозян.
 

Състезанието ще се проведе край заслон Диана, като в 10:00 ч. ще бъде даден старт на националния шампионат (само за лицензирани състезатели с UCI лицензи) на 2 групи. В 14:00 ч е стартът на хоби категории, а от 17:00 ч - награждаване и закриване. 

Шампионатът се провежда на Шуменското плато
dariknews.bg


Организатори на състезанието "Шуменско плато 2017" са Български колоездачен съюз, Велоклуб "Илчов баир", Община Шумен и Природен парк "Шуменско плато".

За още новини харесайте страницата ни във Facebook ТУК. Там очакваме и вашите коментари.