/ netinfo

В Община Борово беше представена изложба, посветена на европейското културно богатство. Всеки желаещ имаше възможност да се запознае с графики на автори от страни-членки на Европейския съюз. Доминиращи бяха тези от Белгия, Италия, Испания, Германия, както и от България, а сред темите, на които бяха посветени графичните изображения можеха да се откроят изкуството и науката.

В Две могили представиха експозиция на българските книжовници и европейските културни ценности през Възраждането

Целта на изложбата е хора от всякаква възраст да се докоснат до изкуството на европейските народи. По време на събитието беше проведена и кратка дискусия с присъстващите  за ценностната система на Европейския съюз, както и за перспективите пред неговото развитие.

Не беше подмината темата и с ротационното председателство на Съвета на Европейския съюз, като фокусът беше поставен върху родното председателство, което се проведе в периода от 1 януари до 30 юни тази година.

Уникални фотографии излязоха в сборник за Пети пехотен Дунавски полк и Дунавската военна флотилия

Специално внимание беше обърнато върху приоритетите, свързани с изграждането на единна, сигурна и дигитална Европа, както и водените преговори за увеличаване бюджета на програмата за насърчаване на младежката мобилност „Еразъм +“ и развитието на политиките за регионално развитие и земеделие след 2020 г.

Събитието, което беше под надслов „Паневропейски културни паралели“, се проведе в сградата на Народно читалище „Искра 1898“. Инициативата е част от предвидените събития за популяризиране на Европейското културно наследство по Комуникационната стратегия на Република България за Европейския съюз през 2018 г.

Изложбата се организира от Областна администрация Русе с подкрепата на Регионална библиотека „Любен Каравелов“ и Община Борово.