В Силистренско затварят училищата и детски градини заради влошаващата се обстановка
В Силистренско затварят училищата и детски градини заради влошаващата се обстановка / Дарик радио - Силистра

В Силистренска област училищата и детските градини излизат два дни по-рано в коледна ваканция заради очакваното усложняване на метеорологичната обстановка. Засега заповеди за прекратяване на занятията са издали кметовете на пет от седемте общини - Силистра, Алфатар, Ситово, Главиница и Дулово. До довечера с решение ще излязат и кметовете на Тутракан и Кайнарджа, съобщиха от областната администрация. Днес учебните заведения навсякъде работят с намалени часове.

В Силистренско обстановката се усложнява с всеки час. По данни на областното пътно управление 28 машини почистват и опесъчават републиканската пътна мрежа. Пътищата са проходими при зимни условия. Но силният вятър от север - североизток, който на пориви достига до 26 метра в секунда, образува преспи и снежни езици по откритите места. При влошаване на обстановката да се въведат ограничения за движението на тежкотоварни автомобили, разпореди днес областният управител Николай Димов. В граничните на Силистренска област населени места с областите Добрич, Русе и Шумен са предвидени временни паркинги за тирове.

В болниците в Силистра, Дулово и Тутракан днес ще бъдат прибрани пациентите на хемодиализа и родилките с наближаващ термин. Има смущения по електропреносната мрежа, но засега няма населени места без ток и вода.