/ netinfo
В Гюргево по повод Националния празник на Румъния - 1 Декември бе открита изложбата „Културата обединява”. Организатори са Асоциация Еврорегион Данубиус, съвместно с Държавен архив-Русе и Окръжен Исторически музей в Гюргево.

Гюргево и Русе рехабилитират ключови инфраструктурни участъци по съвместен трансграничен проект

Изложбата представя документи, фотографии, афиши, пощенски картички за културни събития в Русе и Гюргево. Отделено е място и на фотоси от  книгите на русенеца Румен Кузов „Русе - илюстрован ретро гид” и „Русе в миналото”, които миналата есен бяха представени в Гюргевската библиотека.

Съпътстваща изложба показва стари пощенски картички и графики от Първата Световна война, в памет на познатия на русенската общественост румънски проф. Корнелиу Беда- историк, музеограф, писател и колекционер /починал 2014/.

България и Румъния ще проучват възможността за изграждане на нов мост на р. Дунав при Русе-Гюргево

„Един от приоритетите ни е популяризиране на културата, традициите и обичаите на българи и румънци и тяхното взаимно опознаване”, посочи изпълнителният директор на Еврорегион Данубиус, Лили Ганчева.Стефка Маринова, директор на Държавен архив Русе, сподели, че това е най-добрият подарък, който биха могли  да направят по повод 100 години от обединението на Румъния.

От своя страна директорът на Окръжен музей Гюргево, Йонел Мускалу поздрави българската страна и отбеляза, че това е вече осмата съвместна инициатива в настоящата година. Според него именно културата и обичаите се възприемат  най-лесно и провокират интереса на хора от всички възрасти.   

Община Русе поздрави кмета на Гюргево за рождения му ден

На 1-ви декември 1918 г. в гр. Алба Юлия, Трансилвания е свикан Великият румънски национален съвет, където 600 депутати и 628 представители на културни и обществени организации гласуват обединението на областите Трансилвания, Кришана, Сатмар, Марамуреш и Банат с Румъния, в резултат на което е създадена единна държава.

Датата 1-ви Декември става официален Национален празник от 1990 г. , след свалянето на комунистическия режим в Румъния, под управлението на Николай Чаушеску.

Гости на събитието бяха Николае Барбу, кмет на Гюргево, представители на местната и държавна власт, културни институции, представители на медиите, граждани на Русе и Гюргево.

Организаторите на изложбата получиха поздравителни адреси от областния управител Галин Григоров и председателят на Окръжен съвет-Гюргево Мариан Мина. Настоящата изложба е първа за Държавен архив Русе в Гюргево.