Уникален апарат ще лекува неврологични и психиатрични болести
Уникален апарат ще лекува неврологични и психиатрични болести / Дарик Русе
Съвременна технология за стимулиране на мозъчната активност ще заработи от следващата седмица в Русе. Тя беше представена от д-р Агниешка Дейнович-Величков – полякиня, която работи с новата апаратура от години. В Полша тя се прилага успешно и дава резултат при редица заболявания, но в България тепърва навлиза. Досега подобни апарати работят само във Варна и София.

Медицинската апаратура ЕЕГ-биофитбек е предназначена за прилагане на терапия при психични и неврологични разстройства. Постига се успех при заболявания като епилепсия, булимия, депресия, всякакъв вид зависимости, при деца с хиперактивно поведение, дори при болни, преживели инсулт. Освен това тя подобрява ефективността на работата на мозъка и спомага за разтоварването от стреса и при здрави хора.

В Русе ще заработят два апарата, като единият ще бъде в Психодиспансера, а другият ще бъде разположен в нов център в сградата на „Ник Билдинг”. Терапията ще се заплаща по 25 лева на сеанс, уточни клиничният психолог Емилия Дамянова. За постигане на ефект обаче са необходими от 10 до 20 сеанса. Те се провеждат под формата на игри, а специалист следи показателите на клиента.

В момента се водят разговори и с организациите, които работят с деца с увреждания като РАЛИЗ, „Каритас” и „Хуманитас” за използването на апарата безплатно.