/ МГ
Учениците от Математическата гимназия в Русе излизат на протест. Те ще се съберат пред сградата на училището в 14:30 часа. Протестът, който се организира от Ученическия съвет, е срещу плановете на Регионалното управление на образованието да намали от 5 на 4 паралелките за прием след 7-ми клас.

"Намаляването на приема в нашата гимназия е ограничаване на правото ни на образование", заявиха пред Дарик недоволни ученици. Те ще носят плакати, с които ще опишат какво има дава обучението в МГ "Баба Тонка" 

Според РУО-Русе причината за намаления прием в МГ „Баба Тонка“, Училището по европейски езици и „Възраждане“ е, че всички учебни заведения са заявили повече класове, отколкото реално са учениците. На практика се оказва, че липсват 600 деца. Учениците и техните родители обаче смятат, че е недопустимо да има подобни ограничения, чиято цел е да се запълнят незаетите бройки в професионалните гимназии.
 
От Регионалното управление на образованието се аргументираха, че са взели решението заради сериозната разлика в бала между първия и последния приет ученик през миналата година и липсата на медали от национални и международни състезания напоследък.
 
От Ученическия съвет на МГ обаче ги опровергаха, като заявиха, че имат представители в националния отбор по физика, както и много медали от състезания по физика, астрономия и др. от чужбина
 
Кметът Пламен Стоилов подкрепи позицията на Регионалното управление на образованието и заяви, че въпреки ниската безработица, бизнесът настоява за профилирани кадри и намаляването на паралелките в Математическата гимназия е трябвало да се случи още преди 5-6 години.