Става дума за двама мъже съответно на 27 и 43 години, както и една жена на 42-годишна възраст
По данни на Регионалната здравна инспекция, на територията на областта са констатирани три нови случая на коронавирус. Става дума за двама мъже съответно на 27 и 43 години, както и една жена на 42-годишна възраст.

Четири нови случая на COVID-19 в Русенско

Всички те са от Русе и се намират в стабилно състояние,
като само 27-годишният мъж е хоспитализиран в Специализираната болница за активно лечение на пневмо-фтизиатрични заболявания  „Д-р Димитър Граматиков - Русе“. Младият мъж е с пневмония, но без други сериозни усложнения.

Няма нови констатирани случаи на коронавирус на територията на дома за стари хора „Възраждане“. Общият брой на потвърдените случаи с коронавирусна инфекция в засегнатото социално заведение остава 91 души, от които 83-ма обитатели и осем души персонал.

За съжаление от посочените 83 потребители на социалната услуга, с положителен PCR тест за коронавирус смъртните случаи са три. 28 са настанени в лечебни заведения, като 22 от тях са в инфекциозното отделение на Университетска болница „Канев“, трима в отделението за лечение и наблюдение на пациенти с COVID-19 на УМБАЛ „Медика Русе“, а още трима в обособения COVID-сектор на Специализираната болница за активно лечение на пневмо-фтизиатрични заболявания „Д-р Димитър Граматиков - Русе“.

Спазвани ли са противоепидемичните мерки в Дома за възрастни хора в Русе? (ВИДЕО)

15 души са безсимптомни и са изолирани във вила „Липник“ в село Николово, която е на Община Русе, други 34 обитатели на дома за стари хора са изолирани на 4-ия етаж на социалното заведение, а трима души без оплаквания, които са били в домашен отпуск остават под домашна изолация.

От персонала на дома на болнично лечение продължават да бъдат електротехникът, една от санитарките, както и 63-годишната жена, работеща в социалната институция като трудотерапевт.

На 5 август, медицинската сестра от социалното заведение, която беше заразена с COVID-19, е имала един отрицателен резултат от PCR тест за коронавирус, а вчера е изтекла карантината й. На домашно лечение от работещите там остават една от санитарките и социалният работник.

Прокуратурата в Русе разпореди проверка заради огнището на COVID-19 в дома за възрастни хора "Възраждане"

Припомняме, че на 3 август по указания на Върховната административна прокуратура Окръжната прокуратура в Русе е образувала прокурорска преписка, по която е разпоредена проверка, касаеща констатирани случаи на заразени с COVID-19  ползватели на социална услуга в дома за стари хора „Възраждане“.

В тази връзка заместник областният управител и заместник-председател на Областния оперативен щаб Валентин Колев поясни, че прокурор от Административния отдел на Окръжната прокуратура е възложил проверка, в хода на която Регионалната здравна инспекция в срок от 15 дни следва да представи в свой доклад факти и обстоятелства за приложените противоепидемични мерки в дома за стари хора, осъществения контрол по спазването им и своите констатации за възможните причини за проникване на заразата сред потребителните на социалната услуга.

Жертвите на коронавируса в дома за възрастни хора "Възраждане" в Русе станаха три

Сред целите на осъществявания надзор е и подпомагане на институциите с допълнителни указания по осъществяваните дейности. От самото начало на възникване на епидемичната обстановка в региона и налагането на съответните мерки Областният оперативен щаб е в постоянен контакт и с Окръжната прокуратура, като тя непрекъснато осъществява надзор върху спазването, прилагането и контрола на мерките.

Сред добрите новини е, че за последните 24-часа броят на излекуваните се е увеличил с още седем души, което означава, че общо излекувани са 95 души, като сред тях е и санитарката от дома за стари хора, която беше поставена под домашна карантина.

Мъж с COVID-19 почина в Русе

Отчитайки новообявените случаи от днес, диагностицираните с COVID-19 в област Русе от началото на пандемията станаха 247, като активните случаи са 145. От тях 49 са на болнично лечение, а другите 96 са под домашна изолация.

Към момента поставените под карантина в областта лица са 235, а за други 7020 тя вече е изтекла. Така общият брой на лицата, които са били или продължават да бъдат под карантина, е 7255.