/ iStock/Getty Images
Няма промяна и в епидемичната обстановка на територията на дома за стари хора „Възраждане“
По данни на Регионалната здравна инспекция, на територията на областта са констатирани четири нови случая на коронавирус.

Прокуратурата в Русе разпореди проверка заради огнището на COVID-19 в дома за възрастни хора "Възраждане"

Става дума за трима мъже и една жена на възраст между 52 и 74 години. Двама от мъжете на 54 и 62 години съответно от Брестовица и Ценово са хоспитализирани в Университетска болница „Медика Русе“.

Те са в стабилизирано състояние, като за момента се намират на кислородна терапия. 74-годишната жена, която е от Пиперково също е на болнично лечение. Тя е в стабилно състояние и се намира в УМБАЛ „Канев“. На домашна изолация е оставен единствено мъж на 52 години от Борово, тъй като е без проява на сериозна симптоматика.

Няма промяна и в епидемичната обстановка на територията на дома за стари хора „Възраждане“. Ообщият брой на потвърдените случаи с коронавирусна инфекция в засегнатото социално заведение остава 91 души, от които 83-ма обитатели и осем души персонал.

Жертвите на коронавируса в дома за възрастни хора "Възраждане" в Русе станаха три

За съжаление от посочените 83 потребители на социалната услуга с положителен PCR тест за коронавирус смъртните случаи са три. 27 са настанени в лечебни заведения, като 21 от тях са в инфекциозното отделение на Университетска болница „Канев“, трима в отделението за лечение и наблюдение на пациенти с COVID-19 на УМБАЛ „Медика Русе“, както и още трима в обособения COVID-сектор на Специализираната болница за активно лечение на пневмо-фтизиатрични заболявания „Д-р Димитър Граматиков -  Русе“.

15 души са безсимптомни и са изолирани във вила „Липник“ в село Николово, която е на Община Русе, други 35 обитателя на Дома за стари хора са изолирани на 4-ия етаж на социалното заведение, а трима души без оплаквания, които са били в домашен отпуск остават под домашна изолация.

От персонала на дома на болнично лечение продължават да бъдат електротехникът,  една от санитарките, както и 63-годишната жена, работеща в социалната институция като трудотерапевт. Медицинската сестра, социалният работник и една от трите санитарки са под домашна карантина.

26 нови случая на COVID-19 в Дома за стари хора в Русе

Вчера на друга санитарка от социалното заведение й е изтекла карантината, а още на 31-ви миналия месец е имала един отрицателен резултат от PCR тест за коронавирус.

Сред добрите новини е, че за последните 24-часа броят на излекуваните се е увеличил с още петима, което означава, че общо излекувани са 88 души, като сред тях е и санитарката от дома за стари хора, която беше поставена под домашна карантина.

Отчитайки новообявените случаи от днес диагностицираните с COVID-19 в област Русе от началото на пандемията станаха 244, като активните случаи са 149. От тях 47 са на болнично лечение, а другите 102 са под домашна изолация.

Мъж с COVID-19 почина в Русе

От активните случаи 36% са мъжете, а жените са 64%, което като бройка е съответно 53 и 96. Подобно е и разпределението при всички заболели от началото на пандемията 152 са жените, а мъжете са 92, което в проценти е респективно 62% и 38%.

Към момента поставените под карантина в областта лица са 260, а за други 6991 тя вече е изтекла. Така общият брой на лицата, които са били или продължават да бъдат под карантина, е 7251.