/ Община Русе
Теодор Цветков завърши на второ място ултра маратона „Самара Лука“ след пет изтощителни дни плуване.

Русенецът, известен с благотворителните си каузи, благодари на всички, които са направили начинанието му възможно, но най-вече на Община Русе за финансовата и морална подкрепа.

Плувният маратон, дълъг 181 км, беше разделен на етапи с обща продължителност 5 дни. Всеки ден участниците трябваше да изминат около 40 км. Теодор се класира втори във всеки един от етапите, финиширайки окончателно в неделя - 22 август със сребърен медал.

Русенец плува благотворително

Състезанието е огромно предизвикателство за психиката и физическата издръжливост на плувците, тъй като водите на река Самара са непредсказуеми и крият много опасности – силни течения и метеорологични промени. Братът на Теодор, Валентин Цветков, също беше с него в Русия, за да го подкрепи в трудното предизвикателство.

Каузата, на която русенецът посвети своето плуване, беше световният проблем с глобалното затопляне. Теодор се надява, че с участието си ще успее да насочи вниманието на обществото към наболелия проблем.

Община Русе

Река Самара е приток на най-дългата европейска река и е с обща дължина 594 км. В близост до град Самара Волга прави невероятен завой - описва почти пълен кръг. Това е единственото плувно състезание, в което след като сте превъзмогнали 181 км ще отидете на същото място, където сте влезли във водата на първия ден.

Вътре в пръстена се намира и природният резерват „Самарская лука“, известен със своите защитени гори, планините „Жигули“, над 200 природни и климатични забележителности и разкопките на най-голямото селище на Волжска България.