Съдът увеличава заплатата на кмета на Ветово
Съдът увеличава заплатата на кмета на Ветово / sxc.hu

Административният съд в Русе отмени решението на Общинския съвет във Ветово, с което бяха намалени заплатите на кмета на общината, както и на кметовете на селата Писанец и Сеново. Според жалбоподателите минималните заплати, които трябваше да получават кметовете са незаконосъобразни, приети в противоречие с материалноправните разпоредби и с целта на закона. Съдът прие, че общинският съвет определя заплатите на управниците и нормативните уредби не са нарушени, но за тях липсват липсват мотиви и фактически основания. С тези съображения съдът прие, че са налице основания за отмяна на решението на Общински съвет – Ветово като незаконосъобразно. Решението подлежи на касационно обжалване пред ВАС в 14-дневен срок.

Припомняме, общинските съветници от ГЕРБ и ДПС намалиха заплатата на новия-стар кмет с пети мандат на община Ветово Георги Георгиев. След намалението той  получаваше минималната по закон - 730 лв.

Кметът определи делото им като "политически терор". В предишния си мандат той е вземал 1462 лв. на месец.

Кметицата на град Сеново Инна Георгиева от БСП, трябваше да получава 390 лева, докато преди е получавала 627 лева.

Виолета Неделчева от МК "Бъдеще за всички" на село Писанец вземаше 380 лв. при полагаеми до 1300 лв. Като кметски наместник досега тя е вземала 420 лв.

На всички останали кметове заплатите бяха увеличени.