Русенски ученици със специална награда от международен конкурс
Русенски ученици със специална награда от международен конкурс / снимка: Личен архив

Приложение за Андроид донесе голямата специална награда от международен конкурс за ученици от Математическата гимназия в Русе. Атанас Атанасов и Васил Воденичаров от 12 г клас с научен ръководител Сюзан Феимова, старши учител по информатика и информационни технологии в гимназията, спечелиха признанието на журито в оспорвана надпревара. От 1 до 5 май в Москва се проведе заключителният етап на Осмия международен конкурс „Математика и проектиране”, в който се включиха 283 ученици от Беларус, България, Казахстан и Русия, а също учители и студенти от тези държави.

Русенските участници стигнаха до престижния турнир в столицата на Русия в резултат на създаването на проекта „ARF 3D”. Това е мобилно приложение за телефони и таблети с операционна система Андроид.  То дава възможност на всеки потребител на устройство с тази система да визуализира как биха се разположили избрани от него мебели в конкретна стая от дома  или офиса още преди самата покупка. Разполагайки със снимка на мебелите, потребителят насочва мобилното устройство към пространството, където иска да ги постави, и приложението му позволява да види как реално би изглеждала обстановката след една подобна инвестиция.

Участието на двамата русенски абитуриенти и на техния ръководител на конкурса в Москва стана факт с подкрепата на фонд “Математика на бъдещето” към настоятелството на Математическата гимназия.