Русе част от националното турне на писателя Владимир Зарев
Русе част от националното турне на писателя Владимир Зарев / netinfo

Регионална библиотека „Любен Каравелов“ и Дружеството на писателите в Русе организират на 19 ноември, сряда, от 17.30 ч. среща с писателя Владимир Зарев. Събитието се осъществява в рамките на Националното литературно турне под надслов „Владимир Зарев – 25 години преход в огледалото на „Разруха“ и „Светове“, инициирано от Издателска къща „Хермес“. Водещ на срещата, която ще се проведе във фоайето на Регионална библиотека „Любен Каравелов“, е русенската журналистка и поетеса Иглика Пеева. Писателят Владимир Зарев ще бъде представен от гл. ас. Никола Бенин, преподавател в  Русенски университет „Ангел Кънчев“.

Владимир Зарев е един от най-ярките съвременни български писатели, чиито книги неизменно се превръщат в бестселъри. Син е на известния историк и литературен критик акад. Пантелей Зарев.  Завършва българска филология в Софийския университет. Понастоящем е главен редактор на най-престижното списание за българска и преводна литература и изкуство - „Съвременник“. Още от самата си поява изданието се опитва да следи световните литературни течения в дълбочина и да вади на показ най-интересното и значимото от тях.

Владимир Зарев е автор на 16 книги. Негови творби са превеждани в Чехия, Полша, Унгария, Румъния, Турция. Романите „Хрътката” и „Хрътката срещу Хрътката” излизат в бившия Съветски съюз в 200 000 тираж, а „Денят на нетърпението” е отпечатан в „Роман газета” в 1 300 000 тираж.

Трилогията на Владимир Зарев „Битието” се радва на огромна популярност в България. С изключително майсторство Владимир Зарев обрисува историческите събития от началото на миналия век. Той преплита личните светове и истории на един род със съдбовните и мъчителни обрати в историята на България. Героите на Зарев ни помагат да осъзнаем кои сме, какъв е националният ни характер и какво сме взели от предците си. През 2013 г. ТВ7 пуска сериал по книгата под името „Дървото на живота“.

„Битието“ печели огромни симпатии и в Германия и Австрия. Зарев намира признание в най-престижните немскоезични вестници „Ди пресе”, „Стандарт”, “Тагес Анцейгер”, “Нойе Цюрхер Цайтунг”.

През 2014 година ИК „Хермес“ има удоволствието да преиздаде два емблематични за Зарев романа: „Светове“ – една завладяваща история по действителен случай и „Разруха“, бестселър с впечатляващите 10 издания. Тази година се навършиха 25 години от началото на българския преход. През този период се появиха редица книги, опитващи се да обрисуват политическите промени и преустройството на страната ни. Но нито един не го направи с точността на тези два романа.

„Разруха“ е роман за събитията, сполетели България след 1989 година. Засегнати са темите за упадъка на политическата класа и продажността на институциите. В центъра на романа стои човекът, разпокъсан между властта, достойнството и любовта. По-рано, през 2006 г. романът „Разруха” на Владимир Зарев е преведен в Германия и издаден от “Кипенхойер и Вич”, и по мнение на радио „Дойче Веле” е най-успешната българска книга, излизала някога на немски език. Във Франкфуртер Алгемайне цайтунт „Разруха” е наречен „романът на промяната в цяла Източна Европа”, а авторът – “българският Балзак”.

През пролетта на 2014 г. сценарият за игрален филм по романа „Разруха“ печели финансиране от Националния филмов център и през есента започват снимки на игралния филм със същото заглавие с режисьор Петър Попзлатев.

"Светове" е роман, написан по действителна история. Това е един разказ за чужденец, воден от месиански пориви и принуден да се сблъска с абсурдите и хаоса на една прохождащата демокрация, с корупцията и агресията на политическата класа. Но това е и роман за любовта, за съдбата, за привличането и отблъскването на два чужди и същевременно толкова единосъщи свята.

В книгите си Владимир Зарев пише за любовта, за  житейските премеждия, за възходите и паденията, пред които се изправят хората. С изключително майсторство успява да пресъздаде необикновени истории, с които истински да развълнува читателите си. Любов, омраза, висок морал и низки страсти – всичко това откриваме в творчеството на големия писател Владимир Зарев.