Ремонтират Дома на културата до края на април
Ремонтират Дома на културата до края на април / Дарик Русе, Искра Георгиева, архив

До края на април ще приключи ремонта в Дома на културата, съобщи директорът на Операта Найден Тодоров. Филхармонията, както я знаят русенци, вече се обновява по проект на Министерство на културата със средства по Оперативна програма Регионално развитие в размер на около 800 000 лева, изпълнителят е фирма „Евро Бил България”. Предвижда се ремонт на покрива, топлоизолиране, подмяна на дограмата и на ВиК инсталацията, изграждане на противопожарна система.

В резултата на ремонта местата ще намалеят от 603 на 480, заради изискването да има по-голямо разстояние между редовете. Ще бъдат изградени рампа и тоалетна за инвалиди, ще има и 10 специални места за хора с увреждания. Подът, който сега е бил покрит с балатум ще бъде сменен с паркет, по нормите за концертна зала. От фирмата коментираха, че заради проблем с почвата, сградата е цепната и има пропадане, но и това ще се коригира.

Според Найден Тодоров обаче мястото на скейт площадката, която се намира зад  Дома на културата не е там и трябва да се помисли за преместването й.  Той заяви, че шума от скейтърите пречи на професионални записи за чужбина, а младежите рисуват графити по стените и чупят прозорци.
„Бих се радвал, ако се намери друго място на скейтърите”, допълни Тодоров.