/ РИОСВ-Русе
Експерти на РИОСВ-Русе участваха на 12 януари в Среднозимното преброяване на водолюбивите птици. Точките за наблюдение по поречието на река Дунав са на остров Батин, участъци в землищата на селата Горно Абланово и Мечка, пристана на с. Пиргово и мястото за зимуване на плавателни съдове в Русе.

Езерото „Сребърна“ замръзна

Благоприятните метеорологични условия са позволили да се наблюдават редки видове птици като фиш (Anas penelope), кадифена потапница (Melanitta fusca), звънарка (Bucephala clangula), червеногуш гмуркач (Gavia stellata), морски орел (Haliaeetus albicilla) и други.

Най-многобройни са били ятата на зеленоглавите патици (Anas platyrhynchos) и голямата белочела гъска (Anser albifrons), както и представители на семейство Чайкови – речна, каспийска и чайка – буревестница.

Дават по проект близо 900 хиляди лева за лесовъдни дейности в резервата "Сребърна"

Тези видове зимуват по поречието на река Дунав и прилежащите водоеми
. Към момента нивото на река Дунав предпоставя наличието на пясъчни коси, които осигуряват благоприятни условия за храна и отдих. Експертите на РИОСВ-Русе ще обобщят числените данни от преброяването на птиците в района и ще ги изпратят в Изпълнителна агенция по околната среда.

Среднозимното преброяване на водолюбивите птици е една от най-мащабните акции в Европа и страни от Африка и Близкия Изток, която проследява промените във видовия състав и численост на зимуващите птици, както и състоянието на влажните зони.