/ Административен съд-Русе
Престъпления ли са административните нарушения и какви наказания предвижда законът за тях; какви са опасностите пред ползвателите на услуги и как всеки може да потърси правата си като потребител; какви са особеностите на административния процес и кои са участниците в него.

Отлични резултати отчете Окръжен съд – Русе за 2018 г.

Това бяха само част от темите, които съдиите Вилиана Върбанова и Елица Димитрова обсъдиха днес, 25 март с десетокласници от ПГИУ „Елиас Канети“. Срещата се организира в рамките на Образователната програма на ВСС и МОН „Съдебната власт – информиран избор и гражданско доверие. Отворени съдилища и прокуратури“, която съдът осъществява за четвърта поредна година.

На срещата бяха коментирани и въпроси, свързани с разделението на властите, структурата на съдебната система, функциите на съдебната власт и компетентност на административните съдилища. Интересът на учениците бе провокиран от обсъдените с магистратите често срещани житейски ситуации по Закона за движение по пътищата, Закона за защита на потребителите, Закона за предучилищното и училищното образование и други.

Припомняме, че и тази година в реализацията на Образователната програма Административен съд-Русе ще си партнира с две русенски гимназии - ПГИУ „Елиас Канети“ и АЕГ „Гео Милев“.