Ангел Кунчев
Ангел Кунчев / БГНЕС, архив
Вероятно епидемични стойности на грип ще бъдат достигнати в края на януари, заяви в Русе главният държавен здравен инспектор в Министерство на здравеопазването д-р Ангел Кунчев.
 
От вчера е изолиран първият грипен щам в България, вирусът навлиза бързо от Европа, като тръгва първо от крайните западни части, коментира Кунчев.
 
На въпрос достатъчни ли са грипните ваксини в аптеките той отговори че тази година интересът към тях е по-голям и вносителите не са достатъчно подготвени.

Грипът дойде, проф. Кантарджиев съветва как да се предпазим

Около 4% е ваксинираното досега население, като миналата година е било около 2%. Най-доброто време за ваксиниране обаче е октомври и ноември, сега е малко късно, каза още епидемиологът.
 
Той коментира и имунизационния календар на Република България, като заяви, че има голям интерес от родители и идея да се добави ваксина против варицела.
 
Тя е част от имунизационния календар на много страни в Европа. В същото време се обмисля редукцията на приема на ваксина като БЦЖ например, който у нас е по-чест, отколкото в други страни. Всяка една промяна обаче трябва да се обмисли много внимателно и продължително, като се чуе мнението на различни специалисти, обясни д-р Ангел Кунчев.