Паметна плоча на генерал-полковник Захари Захариев откриха в Басарбово
Паметна плоча на генерал-полковник Захари Захариев откриха в Басарбово / снимка:Община Русе

Паметна плоча на генерал-полковник Захари Захариев бе открита в с. Басарбово.Тя е поставена в централната част на родното място на летеца – сградата на читалище „Св. Димитър Басарбовски“. Кметът Пламен Стоилов уважи събитието, а в памет на първостроителя на българската съвременна авиация бе поднесен венец от негово име.

Инициативата за поставянето на плочата е на Регионалния съюз на офицерите и сержантите от запаса и резерва – Русе. На събитието присъстваха още председателят на Общинската организация на РСОЦЗР – Русе подполковник Николов, Областният управител на Област Русе – Стефко Бурджиев, генералният консул на Руската федерация в България Татяна Грушко, полковник Николай Тушев, дъщерята и племенникът на полковник Захариев – Жени Захариева и Симеон Захариев.

Кметът на с. Басарбово Николай Колев сподели, че генерал-полковник Захари Захариев е дал много на нашата държава и е отстоявал интересите и до край. Той сподели още, че е горд такъв човек като него да е роден точно тук.  Захари Захариев е заслужил летец номер 1 на България, бил е заместник-министър на народната отбрана, командващ ВВС на НРБ, почетен представител на Българската авиационна асоциация, Председател на съвета на ветераните от авиацията.