/ netinfo
Още в първите дни след новогодишните празници ще бъдат преведени близо 2400 лева по сметката на екипа, който работи над филма за Хаджи Димитър и Стефан Караджа.

Парите бяха събрани по време на благотворителния концерт и базар за Рождество Христово, който се проведе в Новград. В благородната инициатива се включиха почти всички жители на населеното място.

Децата от Новград се запознаха с коледните традиции в Европа

По щандовете на базара свои експонати подредиха възпитаниците на местното училище и детска градина, самодейци от всички групи към Народно читалище „Христо Ботев“, членове на неправителствената организация „Лидер“ и участници от Пенсионерския клуб „Янтра“.

На сцената в читалището оживяха обичаите от празнично-обредната система, свързани с коледните празници. „Снимането на филма за живота и подвига на двамата войводи започна още в края на лятото.

Много от кадрите са заснети в района на Новград, където четата на Хаджи Димитър и Стефан Караджа слиза на българския бряг преди 150 години. По този начин паметта на героите ще бъде увековечена за идните поколения“, разказва библиотекарката Филиз Мехмедова.

Документалният филм е посветен на живота и подвига на двамата велики българи и четата им, дали живота си за освобождението на България. Работното заглавие на лентата е „Мъже от огън“, а режисьор на продукцията е Олег Ковачев.

Още в самото начало на снимачния процес станало ясно, че бюджетът на продукцията е изключително скромен. Така се родила идеята за финансова подкрепа на екипа. Инициативата била приета безрезервно и с голямо въодушевление от жителите на Новград.

И както става в приказките – речено-сторено. Инициативният комитет единодушно решил, че най-доброто време за събиране на финансови средства е по време на коледния концерт в читалището.

Така всички участници предложили ръчно изработени предмети. Всеки дарявал според възможностите си и в кутията започнали да се събират левче по левче. Гост на празничното тържество беше народният представител Светлана Ангелова. Всички присъстващи бяха заредени с голяма доза позитивизъм, много положителни емоции и добро настроение.