/ netinfo
На 18 декември в село Новград пред децата от местното училище беше представена изложба, посветена на традициите и обичаите при посрещането на Коледните и новогодишните празници в европейските страни.

Сурвакница с дължина 4,30 метра украсява кметството в Новград

Сред множеството интересни факти, които бяха споменати са, че макар и еленът да е на почест във Финландия, то там Дядо Коледа винаги идва на крака, както и това, че известната коледна песен „Зимна нощ“ е изпълнена за пръв път в църквата „Свети Никола“ в малкото градче Оберндорф, близо до Залцбург.

Изложбата включваше множество родни и чуждестранни списания на Коледна тематика. Паралелно с това, децата имаха възможност да се запознаят и с постерна експозиция на някои оригинални старопечатни, редки и ценни издания, която илюстрира връзките на българските книжовници и просветители през Възраждането с европейските културни ценности.

С голям успех и изненади премина Коледният концерт „Да празнуваме заедно“ на фондация „Етническа хармония“

Най-голям интерес предизвика първата българска печатна книга на новобългарски език „Кириакодромион“ или по-известна като „Неделник“ от Софроний Врачански, издадена през 1806 г. в Римник, Румъния, както и „Буквар с различни поучения“, наричан още „Рибен“ от Петър Берон, чието първо издание от 1824 г. е отпечатано в Брашов.

В изложбата бяха представени още „Нов български буквар“ на Рашко Блъсков, който се явява един от първите български учебници, отпечатан през 1856 г. в Букурещ, както и „Ръководство за водене на кореспонденция“ от Сава Попович, издадено през 1847 г. в Сибиу.

Коледен базар с изделия, изработени от потребителите на социални услуги

Не на последно място, бяха представени и кратки видеоматериали, свързани с културата на страните от Европейския съюз. Събитието, което беше под надслов „Коледни и новогодишни празници на европейския континент“, се проведе в сградата на Народно читалище „Христо Ботев - 1927 г.“.

Инициативата е част от допълнително предвидените събития за популяризиране на Европейското културно наследство по Комуникационната стратегия на Република България за Европейския съюз през 2018 г.

Изложбата се организира от Областна администрация Русе с подкрепата на Регионална библиотека „Любен Каравелов“, Община Ценово и Кметство Новград.