Огнеборците с инициативи по случай Международния ден на доброволеца - 5 декември
Огнеборците с инициативи по случай Международния ден на доброволеца - 5 декември / Дарикнюз, архив

С разнообразни инициативи огнеборците в Силистренска област отбелязват Международния ден на доброволеца - 5 декември. На този ден обществото отдава своята почит към хората, които с безвъзмездния си труд помагат за подобряване живота на уязвимите и нуждаещите се от помощ. Учреден е през 1985 г. по инициатива на ООН, когато световната организация приканва правителствата и неправителствените организации във всички страни да изкажат уважението и благодарността си към доброволците и да дадат по-голяма гласност на дейността им.

„Как да стана доброволец" е тематичната насоченост, на която са подчинени проявите в Силистренска област. В районните служби „Пожарна безопасност и защита на населението" в Силистра, Дулово и Тутракан днес до обед се провежда Ден на отворените врати за всички, които желаят да разгледат работните помещения, оборудване и техника на огнеборците.

Специалисти са в готовност да разясняват и дават консултации за създаването, развитието и дейността на доброволните формирования за защита при бедствия, пожари и други извънредни ситуации. Обявени са и открити телефони за въпроси на граждани: (086) 821 644 за Силистра, (0864) 22546 за Дулово и (0866) 61 160 за Тутракан.

Предвидено е демонстративно занятие за гасене на пожар и спасителни дейности в двора на районната служба в Силистра.

Планирани са също работни срещи с различни категории граждани в общинските центрове, на които да бъде разяснена ролята на доброволното движение и необходимостта от неговото развитие.

Сега в Силистренско е в процедура създаването и регистрацията на три доброволчески групи за действие при пожари и бедствия в общините Кайнарджа, Ситово и Алфатар.