/ iStock/Getty Images
Община Русе разкри денонощен телефон за подкрепа на украинци, бягащи от военните действия в Украйна. Това съобщиха от кметството в крайдунавския град. 

На телефон: 0885 208 890 всеки пристигнал у нас украинец ще може да получи полезна информация за настаняване, безплатна храна, помощ при административни въпроси и превоз на пътници. 

Общинските служители ще насочват нуждаещите се към Кризисния център в Русе и в общинската база в русенското село Николово, както и към хотели и къщи за гости. 

Поддържа се и непрекъсната връзка с всички превозвачи на територията на община Русе. Към момента са налични 11 автобуса за общо 447 души.

Общинските служители ще дежурят от утре на ГКПП "Дунав мост" на разкрития от БЧК в Русе подкрепителен пункт. В него се предлагат храна и напитки.

От общинската управа информират, че на телефони - 082/506 769 и 082/506 702, русенци ще могат да заявят готовността си за подкрепа на нуждаещи се украинци - например, чрез подслон или храна. Желаещите да приютят бежанци ще бъдат вписани в регистър, който да се използва при недостиг на места за настаняване.

Междувременно общо 44 украинци могат да бъдат настанени при нужда в осем ведомствени жилища на областната управа в Русе, съобщиха от институцията в крайдунавския град. 

По този повод заместник-областният управител на Русе Людмил Христов е проверил наличния жилищен ведомствен фонд на областната администрация. 

От областната управа информираха, че към момента няма украинци, пристигнали у нас, които да са поискали от властите да бъдат настанени в Русе.
БТА