Нощ на литературата - поглед към съвременната европейска литература
Нощ на литературата - поглед към съвременната европейска литература / DarikNews

На 11 май Русе беше домакин на Нощ на литературата 2016. Европейската инициатива изхожда от презумпцията, че литературата е инструмент за културен обмен и възможност за преодоляване на бариерите в комуникацията. Нейната цел е да инициира диалог между изкуството и градското пространство и да създаде платформа за представяне на съвременната европейска литература пред широката читателска публика.

Четенията се проведоха в нетрадиционни градски пространства, наречени читателски „гнезда". Идеята на читателския маратон беше русенци и гостите на града да  обиколят всички места в Нощта на литературата. За всеки участник, успешно преминал през четирите локации имаше награди от домакините.

Читателското „гнездо” на Регионална библиотека „Любен Каравелов” беше разположено на пл. „Александър Батенберг”, в беседката на парковото пространство, където дойдоха десетки любители на литературата, читатели и приятели на културната институция. Актрисата Людмила Петрова чете избрани откъси от книгата на Бенждамин Блак „Чернооката блондинка”. Бенджамин Блак е псевдоним на ирландския писател Джон Банвил, познат на българските читатели с романите си „Доктор Коперник”, „Мефисто”, „Морето”, „Думата на обвиняемия” и „Недосегаемият”. Според много критици това е съвременният наследник на Джойс, Пруст и Набоков. Ирландецът е определян още и като един от най-големите стилисти в съвременната английска литература, той е носител на редица престижни литературни призове, сред които „Гардиан”, „Букър”, „Франц Кафка”, наградата на ирландския ПЕН клуб и Австрийската държавна награда за литература. Изборът точно на този автор предопредели и големия интерес към библиотечната локация в Нощта на литературата. Другите места, където се четоха откъси от книги от съвременни европейски автори бяха Културен център ВН, Австрийската библиотека и „Вазата” в Парка на младежта.

Нощта на литературата досега има 10 европейски премиери. През 2016 г. тя беше отбелязана за пети път в България. В нея се включиха единадесет български града - Бургас, Варна, Велико Търново, Габрово, Добрич, Перник, Пловдив, Русе, София, Стара Загора и Шумен.