Николай Димов подкрепи протеста на ресторантьорите срещу забраната за тютюнопушене
Николай Димов подкрепи протеста на ресторантьорите срещу забраната за тютюнопушене / netinfo
Николай Димов подкрепи протеста на ресторантьорите срещу забраната за тютюнопушене
59733
Николай Димов подкрепи протеста на ресторантьорите срещу забраната за тютюнопушене
  • Николай Димов подкрепи протеста на ресторантьорите срещу забраната за тютюнопушене

Областният управител на Силистра Николай Димов се солидаризира с десетките собственици на кафенета и ресторанти от дунавския град и с техния протест срещу пълната забрана за пушене в заведения.

С плакати и свирки пред сградата на областната администрация протестиращите заявиха позицията си за решението на управляващите. Те настояха за връщане на стария режим с отделни помещения за пушачи и непушачи.

 

 

Ивко Василев - собственик на три заведения в града, заяви, че „ако не бъде отменена забраната, ще има фалити. Аз съм теглил 300 х. лв. кредит, купил съм заведение, изплащам го. Но съм си правил сметката на база на обороти, когато се пушеше. Банката иска всеки месец парите си, а ние няма как да ги дадем - затова протестираме".

29-годишният Мартин Маринов, който е непушач, обясни участието си в протеста така: „Пречи ми, защото седя на студено заради приятелите си, които пушат. Не смятам, че е и адекватно с бизнес обстановката в момента, която е криза. Тия, които имат заведения, също страдат".

Елена Чаушева - ресторантьор - обяви, че тя и колегите й не искат узаконяване на пушенето, а възможност за запазване на бизнеса. „Всъщност не искаме да се узакони пушенето, а да се върне стария закон, да се разделят зали за пушачи и непушачи. Това ни е идеята. Бизнесът ни замря. От началото на зимата се срути, три пъти оборотите се намалиха. Все още стискаме зъби, но не знам докога ще оцелеем. Може би след нова година ще бъдем принудени да уволняваме хора. А зад всеки човек стоят семейства, деца, заеми, данъци и т.н. „

Милен Делийски - ресторантьор - предложи: „като трябва да се направи допитване, за да се види каква е истината. Ние искаме да спазваме законите в тази държава, но нека да бъдем чути".

Като представител на държавата областният управител Николай Димов прие протестиращите и категорично се солидаризира с исканията им. „Правилно споделихте, че проблемът не е еднозначен. Безспорно е, че туризмът и земеделието са тези, които в последните години, дори и в условията на криза, бележеха ръст. Аз ви подкрепям, не защото съм пушач или защото съм юрист, а защото съм гражданин".

Димов гарантира, че декларацията, която представиха протестиращите ресторантьори, ще стигне до депутата от управляващата партия Стефан Господинов. Областният управител на Силистра изрази надежда, че народният представител ще гласува по съвест, цитирайки премиера Борисов по темата. От своя страна бизнесмените заявиха, че са готови на по-драстично недоволство, но ще изчакат решението и на икономическата комисия в парламента през идната седмица.

Повече от протеста чуйте в звуковия фяйл.